Як зібрати велосипед?


Багато велосипедів , які поставляються із заводу-виробника, приходять до покупця у заводській збірці, але це не завжди так. Багатьох цікавить питання, як зібрати велосипед самому та витратити мінімум часу? Ми підготували докладну інструкцію зі збирання велосипеда, в якій ви знайдете відповіді.


Інструменти, що дозволяють зібрати велосипед вручну

Для того, щоб самостійно зібрати велосипед із коробки, не потрібно купувати спеціально дорогий інструмент із веломайстерні. Все необхідне можна легко купити у веломагазині. До набору повинні входити такі інструменти:

  • мультитул або комплект шестигранників;
  • кусачки;
  • ключ на 15 ріжковий;
  • викрутка;
  • канцелярський ніж.

При виборі мультитула звертайте увагу на якість матеріалу та кількість ключів. Такий універсальний інструмент допоможе налаштувати та відремонтувати у майбутньому великий. Також потрібно підготувати насос для накачування коліс. Коли всі інструменти зібрані та великий у коробці знаходиться перед вами, залишилося лише з'ясувати, де можна зібрати велосипед. Це можна зробити прямо в квартирі, на вулиці, в гаражі чи веломайстерні.


З чого почати?

Велосипед у коробці добре упакований, тому потрібно витягти її за допомогою простого канцелярського ножа. Роботу потрібно виконувати повільно, щоб не зробити подряпини велосипедом. Щоб упакувати компактно великий, багато елементів з'єднуються пластиковими хомутами, які легко перекусити звичайними кусачками.
Після того, як розпаковані основні запчастини, потрібно дістати додаткові аксесуари та деталі, набір яких залежить від виду великого, рівня його комплектації, виробника. До них відносяться: гальмівні ротори, крила, дзвінок, болти, педалі, а також технічний паспорт на велосипед. Щоб зібрати велосипед частинами, зручно скористатися спеціальною стійкою-кронштейн, на якій можна розмістити байк. Але якщо її немає, можна обійтися без такого аксесуару, знадобитися допомога друга.

Накачування та встановлення коліс

Насамперед, щоб зібрати велосипед, треба зайнятися колесами . Їх потрібно накачати відповідно до рекомендованого тиску. Рекомендуємо брати середнє значення між верхнім та нижнім порогом тиску, який вказаний на самій покришці. Також враховується вид велосипеда, стиль їзди. Щоб накачати колеса знадобиться велосипедний насос, бажано, щоб він був з манометром, що дозволяє точно регулювати тиск у гумі. Для дискових гальм до колеса повинні також кріпитись гальмівні ротори. Вони можуть бути встановлені відразу на велосипеді або йти окремо.
Багато виробників ще на заводі встановлюють заднє колесо і виконують налаштування перемикачів швидкостей, але це не завжди так, можна зустріти і абсолютно розібрані моделі, коли потрібно зібрати велосипед з нуля. Колеса кріпляться до рами ексцентриками або простими гайками. Щоб закрутити гайки, знадобиться ключ ріжковий. Установка велосипедного колеса включає такі етапи:

  • перевернути велосипед;
  • відтягнути велосипедний перемикач назад;
  • вставити велосипедне колесо у спецотвори під назвою дропаути;
  • перевірити, щоб вісь рівно розташувалася у рамі;
  • притискаючи регулюючу гайку рукою, потрібно вставити ексцентрик;
  • закрити важіль, зафіксувавши колесо.

Важливо правильно розрахувати силу закручування гайки та притиску замку від ексцентрика. При цьому важіль ексцентрика має дивитися нагору. Під час руху байка він буде розташований ліворуч. Затягувати потрібно не слабо, але й не надмірно. Також збирається переднє колесо.


Особливості встановлення керма

Установка керма – наступний етап, який допоможе зібрати велосипед із комплектуючих. Для цього потрібно виконати такі дії:

  • Кришку виносу керма, що кріпиться на чотирьох болтах, потрібно акуратно зняти.
  • Вставити кермо у винос, який заздалегідь центрується за допомогою нанесених позначок.
  • Закрутити болти на виносі хрест на хрест. При цьому не варто докладати великої сили, болти повинні бути щільно закручені, але не максимально затягнуті.
  • Перевірити наскільки щільно затягнуті болти, розташовані на виносі, що прикріплений до штока велосипедної вилки.

Важливу роль також грає положення гальмівних ручок щодо керма. Вони повинні розміщуватися так, щоб долоні не згиналися в кисті.

Регулювання рами та вилки

Щоб зібрати велосипед самому, потрібно також подбати про раму та вилку . Для встановлення адаптерів використовуються стандартні болти та шестигранник. Після цього потрібно закріпити сорочки тросиків та гідролінії.
Потрібно перевірити центрування каліперів по відношенню до гальмівних роторів, щоб колеса оберталися вільно, без тертя колодок. Для цього потрібно трохи послабити болти і натиснути на гальмівну ручку, це потрібно повторювати, доки не пропаде тертя.

Налаштування сідла та встановлення педалей

Screenshot_11.png

Складання велосипеда передбачає також регулювання велосідла та встановлення педалей, які можуть йти в комплекті. Сідло має розміщуватися паралельно землі, носик його розташовуватися вздовж верхньої труби рами. Це допоможе знизити стомлюваність під час їзди та уберегти коліна від травм. Не повинно бути жодних відхилень убік. Перед тим, як виїхати на велосипеді, потрібно налаштувати правильно положення та висоту сідла. Це легко зробити таким чином:

  • Сісти на велосипед і випрямити ногу, вона повинна діставати до педалі п'ятою.
  • Коли шатун розташований паралельно до землі, коліно в зігнутому стані має бути перпендикулярно землі і на одній лінії з віссю педалі. Відрегулювати положення можна переміщенням назад або вперед.

Нам практично вдалося зібрати велосипед із запчастин, залишилося лише поставити педалі. Щоб їх встановити, використовується ключ ріжковий. Важливо також враховувати маркування – R – це права педаль, та L – ліва. Перша одягається на шатуни у напрямку за годинниковою стрілкою, а друга проти.
Як бачимо, зібрати велосипед із коробки не так вже й складно, якщо все робити правильно і за інструкцією. Перед першою поїздкою рекомендуємо перевірити кожен встановлений компонент і можна сміливо вирушати в дорогу.


Також у нас є невелике відео, як зібрати наш велосипед.