Правила їзди велосипедом. ПДР

Все більше людей, які живуть у мегаполісах, віддають своє кохання їзді на велосипедах: це і цікаво, і бензин не потрібен, і спортивне навантаження на організм. Але всі плюси, які отримують власник велосипеда від пересування тротуаром, перекреслюються великою небезпекою для пішоходів. Адже пішоходи не чекають на небезпеку від звичайного велосипеда , причому на своєму законному тротуарі. А тим часом наслідки від зіткнення з велосипедистом можуть бути дуже сумними. Розберемося, що є безпечною їздою на велосипеді і які підд на велосипеді існують.

Небезпека їзди на велосипеді

Деякі велосипедисти ігнорують будь-які правила їзди велосипедом, спокійно їздять на несправних великах, без габаритних вогнів і навіть у стані легкого або сильного алкогольного сп'яніння. Вони необережні на тротуарі, вважаючи свій транспорт не дуже небезпечним для пішоходів. Велосипедисти не замислюються про те, що тротуарами пересуваються не лише молоді, спортивні люди, які добре володіють своїм тілом і можуть у разі потреби відскочити убік або ухилитися від небезпеки, а й люди з обмеженими можливостями в рухах — діти, інваліди, пенсіонери, у яких і реакція не завжди спрацьовує вчасно, і часу для видалення загрозливої позиції потрібно набагато більше.
Техніка їзди може бути різною. Крім того, велосипедисти часто лихачать на тротуарах, проїжджаючи між пішоходами, що рухаються, демонструють різні екстремальні трюки, абсолютно наплювавши на оточуючих. Небезпека їзди на велосипеді може призвести до поганих наслідків як для самого велосипедиста, так і для пішоходів.
Звичайно, в більшості випадків все обходиться благополучно та спокійно: трюки виходять так, як замислювалися, а обережні пішоходи уникають зіткнення, обійшовши таких "професіоналів" подалі. Але будь-яка дрібниця аварійна ситуація коли-небудь може обернутися справжньою трагедією.

Правила для руху велосипедиста

Велосипед - транспортний засіб, а велосипедист - учасник руху дорожнього, тому він повинен дотримуватися пдд велосипедом. Для тих, хто постійно їздить велосипедом містом , варто вивчити ці правила:

  • Для їзди вибирається безпечна дистанція у крайній смузі від краю проїжджої частини. Їхати треба не зачіпаючи бордюри. Якщо є велодоріжка, то рух дозволено лише нею.
  • Об'їзд припаркованого автомобіля слід розпочинати завчасно та з дотриманням 1,5-метрового інтервалу (щоб захистити себе від раптового відкриття дверей автомобіля).
  • З 14 років заборонено їзду велосипедом безпосередньо тротуарами. Якщо вело, пішохідні доріжки відсутні, велосипедист може використати узбіччя.
  • Для власної безпеки краще їздити в шоломі та яскравому одязі.
  • Велосипед обов'язково має бути укомплектований звуковим сигналом та світловідбивачами.
  • Під час руху, перед тим, як зупинитися або повернути, кожен велосипедист повинен подавати відповідні сигнали руками.
  • Важливо пам'ятати, що великогабаритний транспорт може мати «мертві зони», водій машини може банально не помітити велосипедиста.
  • На дорозі, яка має дві та більше смуг, заборонено поворот ліворуч. Роблячи розворот чи поворот, треба поступитися дорогою зустрічному транспорту. Перед круговим перехрестям треба зупинитись на безпечній відстані та перейти його переходами.
  • Великі розв'язки треба переходити пішохідними переходами, але в першому з'їзді праворуч обов'язково повернути, а чи не перебудовуватися на другу і третю лінії. На пішохідному переході треба пересуватися пішки.
  • Швидкість їзди велосипедом обмежена, як і інших транспортних засобів. Вона має перевищувати 60 км/год, а житлових зонах і дворах – 20 км/ч.

Правильна їзда велосипедом стане гарантією безпеки. Адже це не так складно перевірити справність велосипеда та його основних вузлів, утриматися від перевищення швидкості на пішохідних доріжках, бути уважним та відповідальним учасником дорожніх відносин. Не кажучи вже про те, що тренування різних трюків мають відбуватися у спеціально обладнаних місцях для екстремальних видів спорту та під наглядом досвідчених інструкторів.

Дорожні знаки для безпеки

Швидка їзда приносить задоволення велосипедисту, але треба завжди стежити за знаками на дорозі. Існують знаки пріоритету, до них належать такі:

  • "Рух заборонено" - не можна рухатися будь-якому транспорту.
  • «Поступися дорогою» або «Проїзд без зупинки заборонено» - велосипедист зобов'язаний пропустити транспорт, що рухається з головної дороги до нерегульованого перехрестя.
  • «Рух велосипедом заборонено» – це стосується території від знака до найближчого перехрестя.
  • «Головна дорога» – якщо на шляху перед перехрестям велосипедист побачить такий знак, то повинні його пропустити. «Виїзд заборонено» – назустріч транспорт може їхати, але з вашого боку їхати не можна.
  • «Знак їзда на велосипеді» – дає право велосипедисту пересуватися цією дорогою.
  • «Доріжка для велосипедистів та пішоходів» – цей знак дозволяє рухатися велосипедистам та пішоходам.
  • «Доріжка для велосипедиста» – цією дорогою можна їхати тільки велосипедисту. Якщо відсутня тротуар або пішохідна доріжка, рух для пішоходів також дозволено.
  • "Виїзд велосипедистів" - попереджувальний знак, говорить про те, що скоро буде ділянка дороги, де з'явиться велосипедист.

Ці знаки стосуються безпосередньо велосипедистів. Також під знаком може розміщуватись табличка з написом «Вигляд транспортного засобу велосипед». Під знаком «Аварійно-небезпечна ділянка» може бути табличка «Вигляд небезпеки», яка інформує про небезпеку зіткнення з великою та можливою аварії.
Будьте серйозні під час їзди на велосипеді, убезпечте себе та оточуючих від травмонебезпечних несподіванок, і велосипед буде найвірнішим другом, що приносить тільки здоров'я та радість.