Велосипед - це геніальний винахід людства, який може стати не просто тренажером або засобом пересування, а й улюбленим видом занять. Великі бувають різні: одні годяться тільки для їзди парком, на інших можна підкорювати гірські вершини. На третіх – можна об'їхати півсвіту, а на четвертих – колесити лісовими стежками за будь-якої погоди.

Як вибрати велосипед

Стильний, потужний, легкий, елегантний, універсальний, спортивний, з великими колесами, надійними гальмами чи усюдихід на двох амортизаторах? Який він має бути і як обрати велосипед, який підійде саме вам? Сподіваємося, що наша стаття допоможе перетворити сумбур у голові на реальну картину майбутнього велосипеда.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ВЕЛОСИПЕД?

Який велосипед краще купити, знаєте тільки ви. При виборі необхідно орієнтуватися на потреби, стиль катання, і навіть бюджет. Важливу роль відіграє зростання і вага, від цього залежатиме вибір розміру рами велосипеда.

Щоб не помилитися з вибором першого залізного коня, потрібно визначитися, де і як часто ви плануєте кататися. Від цього залежить, як підібрати велосипед та його тип:

  • Якщо ви лінивий велосипедист і пару разів на тиждень неквапливо їхати пару кілометрів по хорошому асфальту або парку, ваш варіант - міський велосипед . Він комфортний, має високу посадку, широке сидіння, що значно зменшує навантаження на спину та руки. Новачку такий варіант буде доречним.

Як правильно вибрати велосипед

  • Ви активний велосипедист, який планує їздити багато і різними дорогами. Для цих цілей підійде гірський велосипед . Як вибрати гірський велосипед, якщо він перший? Дуже просто – легка алюмінієва рама та середня комплектація. Такі байки мають низку особливостей: широкі колеса, наявність амортизатора, більше двох передач, спортивна посадка.

Як вибрати гірський велосипед

  • Якщо ви любите поганяти бездоріжжям, пострибати і м'яко приземлитися, вибирайте двопідвіс . Такий велосипед відкриває нові можливості для агресивної їзди пересіченою місцевістю, з його допомогою легко робити стрибки. Двопідвіси відрізняються не тільки подвійною амортизацією, але й особливою геометрією рами, що враховує, що задній трикутник монтується окремо. Це забезпечує зниження навантаження на суглоби при подоланні перешкод.

вибирайте двопідвіс

  • Якщо ви любите туризм і вирішили відправитися в багатоденний похід, тоді варто придивитися до туристичних велосипедів. Головна їхня особливість – спортивна геометрія рами, висока міцність та наявність додаткових аксесуарів, таких як крила, багажник.

придивитися до туристичних велосипедів

  • Вам потрібен надійний та швидкісний велосипед для поїздки на роботу – купуйте електробайк. На одному заряді сучасні великі електромотори без проблем проїжджають 25-50 км. Рух відбувається за допомогою електродвигуна. Також передбачено акумулятор, регулятор швидкості, електронний блок, керуючий роботою байка. Такий транспорт швидкий, безшумний та екологічно чистий.

купуйте електробайк

  • Якщо вам нема де зберігати велосипед, ви катаєтеся виключно містом, тоді варто придивитися до складних моделей . Такі велосипеди можна взяти з собою в метро та швидко зібравши доїхати до потрібної точки. Це можливо завдяки складному механізму. Колеса у велика невеликі, 20-24'', гальмо ножне або ободне.

придивитися до складних моделей

  • Для тих, хто не визначився, як вибрати перший спортивний велосипед і що більше подобається, асфальт, гори чи ліс, є гібридні моделі – середній варіант між гірським велосипедом та шоссером. Це універсальні моделі для різних доріг. Вони відрізняються спортивною геометрією рами, наявністю амортизатора та колесами діаметром 28”.

універсальні велосипеди для різних доріг

  • Особливим попитом користуються фетбайки , їх легко відрізнити від інших типів завдяки «товстим» колесам шириною 3,5-4,8”. До основних переваг фетбайка відносяться: універсальність, хороша прохідність за різними типами поверхні, а також стильний зовнішній вигляд, що притягує погляди оточуючих. Широкі покришки ефективно амортизують нерівності та забезпечують м'який хід, тому можна обійтися без амортизаторів.

фетбайки

  • Популярні також гравійні велосипеди – удосконалені циклокроси з більш комфортною геометрією та дисковими гальмами для комфортних тривалих поїздок.

гравійні велосипеди

ЯК ВИБРАТИ ЯКІСНИЙ ВЕЛОСИПЕД?

Щоб новий байк прослужив довго, потрібен правильний підбір велосипеда за параметрами, які включають зростання, вагу, технічні характеристики велосипеда.

Відповідь на питання як вибрати велосипед по зростанню ? Досить простий, якщо знати своє зростання та зіставити його з розмірною таблицею, вказаною виробником. Вага також відіграє не останню роль. Якщо статура худорлява, підійде велика ростовка байка. Для повних людей краще взяти великий, який буде на один розмір менше, таким чином можна буде легше злазити з байка і рулити. Розмір коліс велосипеда зростання також визначається за допомогою спеціальної таблиці. Наприклад, для дорослого зі зростом від 150 до 190 см і всіх типів велосипеда підійде колесо 26", для їзди по горах і 170-200 см - 29".

Як вибрати хороший велосипед залежатиме від якості запчастин. Новачку буде корисним такий набір комплектуючих:

  • Рама краща з алюмінію, сталь важка, а карбон дорогий.
  • Колеса підійдуть 28" (якщо зростання менше 160 см, краще вибирати 26").
  • Гальма можна ободні (вони дешевші) для бруду та дощу - дискові.
  • Виделка - жорстка, вона легша і не потребує ТО, для пересіченої місцевості - амортизатор.
  • Передачі або швидкості – 1-3 (передні) х 7/8 (задні).
  • Подвійні алюмінієві обода .

Чим вищий клас навісного обладнання, тим рідше потрібно буде налаштовувати та обслуговувати такий байк. Також не варто забувати про шолом, підніжку, крила та мигалки.

ДЕ КРАЩЕ КУПИТИ ВЕЛОСИПЕД?

Є два варіанти покупки велосипеда – фізичний чи інтернет-магазин. В онлайн покупці є безліч переваг:

  • величезний вибір велосипедів серед яких знайти відповідну модель зможе навіть найдосвідченіший покупець;
  • зручна доставка прямо додому;
  • моделі минулих років завжди можна купити із гарною знижкою.

Як вигідно купити велосипед в Україні, точно знають наші фахівці. Скільки коштує велосипед залежатиме від виробника та якості комплектуючих.

Ідеальний велосипед це той, який підходить саме вам, з яким ви почуваєтеся комфортно і готові до нових пригод. Тепер ви точно знаєте, як вибрати собі велосипед, який стане надійним супутником та добрим другом!