Як їздити на велосипеді взимку?

Велосипед буде актуальним у будь-яку погоду. Зима - чудовий час, щоб не сидіти вдома і вирушити у захоплюючі покатушки. Розберемося, як підготувати велосипед і підібрати відповідне екіпірування, щоб прогулянка була комфортною, як не можна їздити взимку на велосипеді і чому катання взимку приносить задоволення.


Переваги зимового катання


Багато хто думає: «як їздити на велосипеді взимку, адже на вулиці сніг та холод?!» Відповісти на це питання легко, якщо подивитися на всі переваги, які дає поїздка на велосипеді взимку. До них відносяться:

  • Можливість тренування навичок та техніки їзди взимку в екстремальних умовах.
  • Гума для зими стирається дуже повільно, якщо порівнювати з літньою, яка контактує з асфальтом.
  • Користь для здоров'я та тренування витривалості.
  • Катання на велосипеді взимку – незрівнянне задоволення. Зимова дорога постійно змінюється, можна кататися та насолоджуватися красивими, мальовничими краєвидами.

До того ж мороз переноситиметься велосипедистом набагато легше, ніж сильна спека. При правильному виборі екіпірування кататись буде комфортно.

Чому взимку їхати складніше, ніж улітку?

Не дивлячись на низку переваг, їзда на снігу потребує швидкості, майстерності та мотивації. Є низка причин, з яких експлуатація велосипеда взимку буде складнішою, ніж влітку:

  • Олія густіє на морозі.
  • Райдер витрачає додаткову енергію, щоби не замерзнути.
  • Покришки твердніють за мінусових температур, що призводить до збільшення опору коченню.
  • Щоб збільшити зчеплення на слизькій поверхні, райдери зазвичай зменшують тиск у колесах.
  • Багато шарів одягу збільшують повітряний опір та важать більше.
  • Повітря взимку густіше, ніж улітку.

Деякі райдери катають на тій самій гумі, що й минулого року, змінюючи лише тиск у шинах. Краще вибирати спеціальні шини для зими, вони не будуть жорсткими на морозі, а швидкість їзди буде оптимальною. Взимку потрібно катати на низькому тиску для кращого зчеплення з поверхнею.

Як підготуватись до зимової їзди?

Так як взимку механізми зношуються дуже швидко та інтенсивно, в зимовий період потрібно приділити час підготовці байка. Щоб зимові котушки приносили задоволення, велосипед має бути налаштований відповідним чином.
Дискові гідравлічні гальма – найкращий варіант для зими. Якщо немає такої можливості, потрібно подбати про якісні гальмівні колодки, але доведеться бути ще більш уважним під час руху і забути про велику швидкість. Не варто забувати про «просушування» гальм. Коли педалі крутяться, потрібно трохи пригальмовувати, щоб очистити шар снігу і льоду.
Зверніть увагу, яка має стояти зимова гума на велосипеді. "Зубаста" та товста покришка у багато разів збільшує прохідність, - це справедливо для будь-якої пори року. Металеві шпильки на покришках можуть врятувати навіть під час руху на льоду. Уникайте дуже дешевих варіантів: така гума має властивість втрачати еластичність та розтріскуватися. Стан снігу та дороги може бути різним. Велосипедні шини зимові повинні бути правильно накачані, залежно від стану дороги:

  • якщо передбачається їзда по щільному снігу, краще тримати низький тиск, покришка «розпластуватиметься» по дорожній поверхні і матиме гарне скріплення з нею;
  • при необхідності поїздки по пухкому снігу тиск треба тримати в районі середнього значення, вказаного на гумі;
  • якщо протектор з великими шипами, потрібно підвищити тиск до максимального, у такому разі, за наявності невеликої кількості снігу на дорозі зчеплення буде оптимальним.

Щоб підготувати велосипед зимовий варіант, потрібно пам'ятати про мастило його агрегатів та вузлів. Повинна бути достатня кількість мастила, так як при великому мінусі олія починає густіти, стане важко крутити педалі і відповідно потрібно докладати більше зусиль.

Аксесуари та екіпірування

Навіть якщо байк буде налаштований та підготовлений, то одягнувшись неправильно, всі позитивні моменти будуть знищені. Якщо ви хоча б тричі виїжджали взимку, то знаєте, що організм в активній фазі добре розігрівається, тому одяг дуже теплого одягу може викликати проблеми. Ви втрачаєте менше тепла, ніж генеруєте, тому цей фактор не можна не враховувати.
Багато райдерів не люблять атмосферу як у лазні всередині кількох шарів одягу, тому психологічно стримують зусилля, щоби не спітніти. Це питання легко вирішити правильно вибраним одягом. Одягатися потрібно правильно, пошарово:

  • 1-й шар повинен включати - "дихаючі" речі з хлопу, можна використовувати термобілизну.
  • 2-й – утеплення за допомогою толстовки або светра, фліски.
  • 3-й - захист від снігу та вітру, з яким впорається куртка та штани.

Сильно утеплюватися не можна, краще трохи мерзнути, ніж паритися. Якщо штани, куртка стискають рухи, вони не підходять. Одяг має бути комфортним і підходити за розміром. Кольори краще вибирати яскраві, щоби бути помітними на дорозі.
Ноги є найуразливішою частиною тіла велосипедиста, тому потрібно правильно вибирати взуття. Якщо педалі оснащені контактами, через них особливо замерзають ноги. Окрім зимових велоботинок, для утеплення використовують спеціальні бахіли.
Шолом потрібно одягати на балаклаву чи шапку. Не варто забувати про утеплені печатки, окуляри, які захищають обличчя від снігу. Для захисту шкіри обличчя та рук потрібно використовувати захисні креми.
Взимку рано темніє, тому потрібно обов'язково придбати на свій велосипед для зими гарне освітлення. Потрібен надійний та потужний основний ліхтар. Не зайвими будуть габаритні вогні, які покращують видимість мотоцикла на дорозі для інших учасників руху. Якщо велосипед не обладнаний дзеркалами, їх також потрібно придбати. Взимку доведеться відмовитися від різних девайсів та електроніки, особливо якщо на вулиці великий мінус.

Як доглядати велосипед взимку?

Обслуговування велосипеда взимку потребує особливої уваги. Намагайтеся промивати та змащувати ланцюг після кожного зимового катання. Хоча б двічі на сезон потрібно оглядати втулки коліс та каретку, щоб вчасно помітити несправності або додати мастила.
Важливо мити велосипед якнайчастіше, щоб позбутися солі та піску. Взимку сніг та лід легко може потрапити в перемикачі, тому їхній механізм може просто перестати працювати. Щоб цього не сталося – після катання потрібно нанести на всі шарніри аерозольну олію. Воно має властивість витіснення вологи з перемикачів, роблячи поїздку безпечнішою та комфортнішою.

Як безпечно їздити взимку велосипедом?

Зимова дорога хоч як не крути небезпечна, особливо, якщо рух виконується міською трасою. Під час їзди потрібно відхилятися назад трохи більше, ніж зазвичай, адже за такої погоди більше шансів заїхати переднім колесом у яму або гору м'якого снігу. Взимку рекомендується більш інтенсивні та короткі заїзди, ніж довгі. Якщо погода дозволяє, можна провести базові тренування на бігових лижах і виконати короткі інтервальні заїзди на велосипеді. Таким чином, не доведеться мерзнути на дорозі за мінус 10 градусів, а м'язи будуть укріплені.
Якщо ви любите довгі поїздки на велосипеді, тоді доведеться інвестувати більше фінансів у правильні для зимової їзди черевики та додатковий комплект рукавичок, який слід тримати у задній кишені.
При правильній підготовці зимова їзда принесе справжнє задоволення, морозне повітря для профілактики захворювань, гарні краєвиди та чудовий настрій.