Осінній велосипед

З настанням прохолоди не варто поспішати завершувати велосезон. Осінь – це чудова пора року для активного відпочинку з велосипедом. Але є в таких покатушках свої особливості, на які слід звертати увагу.

Який великий краще?

Screenshot_4.png Осіння їзда мало чим відрізняється від літньої, тим більше що погода в перший місяць стоїть тепла. Але може раптово піти дощ, подути холодний вітер, похолодати, до цих та інших явищ природи треба завжди бути готовими.

На якому велосипеді їздити восени різниці немає. Кожен сам обирає свого супутника в дорозі, проте шосейні та міські байки будуть значно гірше поводитися на мокрому покриття і по бруду, ніж гірські та гібриди. Для осінніх доріг потрібна якісна трансмісія та агресивний протектор покришок. Завдяки спеціальному профілю, глибині та розташуванню зачепів, гума добре поводитиметься на сухих і мокрих трасах, забезпечить зчеплення і по прямій, і на поворотах. Правильно обрані колеса відмінно кататимуть на лісових стежках з корінням, і бруківкою, і асфальтом будь-якої якості.

Важливу роль також відіграє наявність амортизатора. Виделка потрібна для підвищення комфорту та для більш швидкої їзди через дрібні перешкоди. Це досягається стисканням вилки та колесо “облизує” перешкоди. Тут не варто сподіватися на відпрацювання кожної купини, але тряску така вилка згладжує гідно, знижуючи вашу втому та захищаючи суглоби від травм.

Якщо у вас міський велосипед можна просто поміняти покришки. А ось у гірських велосипедів такої проблеми немає, що робить їх універсальними для різної погоди. Для тих, хто ще не визначився з вибором, допоможе наш інтернет-магазин. На сайті Titanbike представлені найкращі моделі для дітей та дорослих за доступною ціною.

Як приготувати байк?

Крім вибору покришок велосипед вимагає більш уважного ставлення до себе та догляду. обов'язково знадобляться крила. Вони вбережуть одяг від бруду та пошкоджень. Варто звернути увагу на педалі. Через постійний бруд води вони можуть стати дуже слизькими, особливо якщо шипи вже зносилися, тому їх краще замінити.

Гальмівна система теж потребує обслуговування. Потрібно стежити за її станом та регулярно просушувати колодки, виконуючи більш плавні натискання. Інакше гальма просто втратить ефективність. Регулярне мастило ланцюга та прочищення гальм – запорука безпечної їзди. Якщо є вилка, її штоки покриваються силіконовим мастилом. Втулки мають досить гарний захист від бруду на цілий сезон, тому їх часто змащувати не варто.

Грипси не повинні зісковзувати на складній ділянці, інакше падіння не уникнути. можна замінити їх на грипси з локами, вони міцно тримаються на рульовій трубі. В іншому ваш великий буде готовий до пригод.

Особливості керування велосипедом Screenshot_5.png

Катання восени має власну специфіку. Якщо ви потрапили у багнюку, важливо своєчасно виключити помилки. До того ж, великий може заносити в сторони. У повороти слід входити більш плавно. Важливо звертати увагу на такі моменти:

  • Для велосипедів з багатошвидкісною трансмісією краще вибрати середню передачу з трудовитрат. Високий каденс може викликати втому, при цьому високі передачі не дозволяють проїхати складними ділянками. До того ж, перемикати їх потрібно правильно.
  • Для руху найкраще підходять тротуари, там сухіше, ніж на дорозі, де вас поливатиме водою і обдаватиме брудом.
  • Якщо раптово пішов дощ, не варто швидко їхати, краще перечекати деякий час.
  • Педалювання має бути таким, щоб не було надто спекотно і водночас не замерзати.

Під час покатушок по осінньому лісі або ґрунту зустрічається шар вологого листя, який провокує падіння на поворотах і робить ями, гілки та коріння невидимими. Тому любителям швидкості варто виявляти обережність.

Корисні рекомендації

Ось ще кілька корисних порад для їзди восени:

  • Важливо правильно одягатись. Екіпірування велосипедиста має бути не продуваним, непромокаємим, в ньому має бути комфортно. Термобілизна, фліска буде гарним рішенням. Одяг повинен бути багатошаровим, утеплює нижній і не продувається верхній. Знадобляться також тонка шапка теплі рукавички та кросівки або велотуфлі.
  • З собою треба взяти дощовик та кілька поліетиленових пакетів. Такі дрібниці виручать під час дощу. Однак сильну зливу краще пересидіти під укриттям.
  • Якщо вже пізня осінь і є заморозки, можна взяти термос з чаєм, він допоможе зігрітися.
  • Темніє рано, тому для тривалих поїздок до вечора чи ночі обов'язково потрібне велосвітло. Краще купити хороший ліхтарик та задній маячок.

Дотримуючись простих рекомендацій, можна їздити безпечно та із задоволенням. До того ж, восени завжди можна вигідно купити велосипед зі знижкою. Гарною вам осінньої покотушки!