Як уберегти велосипед від крадіжки та що робити, якщо його вкрали?

Крадіжка велосипедів – завжди актуальна тема. Згідно з численними дослідженнями та опитуваннями серед велосипедистів, найчастіше крадуть байки з під'їздів будинків. Друге місце за кількістю крадіжок займають паркування біля великих магазинів. Зловмисники просто зрізають тросики. Третє місце – крадіжка велосипедів, які власники просто залишили без нагляду. Потрібно завжди бути пильними та використовувати усі можливі методи, щоб уберегти свого «залізного коня».

Активний та пасивний захист байка

Уберегти свій улюблений велосипед від крадіжки з гарантією 100% можна лише одним способом – ніколи не випускати його з рук. Тому рекомендуємо їздити з напарником, який завжди зможе доглянути його. Якщо все ж таки потрібно ненадовго залишити байк, варто купити якісний велозамок, який буде складно перекусити. Існує активний та пасивний захист велосипеда від крадіжки. Активна включає засоби та речі, які здатні запобігти крадіжці, до них відносяться:

  • Тросовий велозамок. Він складається з плетеного металевого дроту, який прикритий чохлом та має різний діаметр. Він буває кодовий чи звичайний. Довгим замком з росом можна пристебнувши до велостоянки не лише раму, а й обидва колеса. До того ж, перекусити його дуже складно, знадобиться болгарка. Але є й ряд недоліків – він дуже важкий, галасливий та незручний.
  • U-подібний замок – відмінний баланс між надійністю, безпекою та практичністю. Вони мають жорстке кріплення типу "скоба-замок", невелика вага. Загартована сталь відмінно протистоїть болторізам і прослужить довгий час.
  • Підсидільний затискач. Він має конструкцію (на ексцентриках або болтах. Найбезпечнішою вважається версія на болтах болтах, так як ексцентрик легко можна послабити рукою. Щоб відкрутити болт, знадобиться шестигранник, та й повозиться доведеться чимало.
  • Блокування колеса. Використовується спеціальне кріплення на спинці колеса та блокування заднього колеса. Такий велозамок відрізняється низькою вагою та високою зручністю. Для спрацьовування механізму замикання необхідно просто натиснути на важіль, а для відкриття - у бік повернути ключ. Є один великий мінус такого механізму - не можна прикріпити великий до інших предметів, якщо це необхідно. На байку не можна виїхати, але його без проблем зможе злодій взяти і з собою забрати або навіть забрати на автомобілі.
  • Велосигналізація - існує безліч варіантів, від найдешевшого динаміка з пластику до сирени, яка має функцію відправлення повідомлень на мобільний телефон.

Можна скористатися одразу кількома видами замків, але гарантії 100% захисту ніхто не дає.

Пасивний захист байка

До пасивних відносяться дії і методи, які зроблять більш складним для крадіжки. Одні велосипедисти вважають, що незвичайний зовнішній вигляд більш простий у пошуку, тому у нього має бути своя родзинка, відмінна риса. З іншого боку, такий зовнішній вигляд точно приверне увагу і навіть спровокує злодія.
Якість комплектуючих - ключовий критерій для крадіжки. Для кожного грабіжника дорогий великий з топовим обладнанням буде цікавіший, ніж бюджетний ашанбайк. Раму звичайно ж можна врятувати, а ось інші запчастини будуть вразливішими, тому зловмисник може викрутити педалі, кермо, сидіння та інші запчастини. Якщо дорогий, не рекомендується його надовго залишати без нагляду.
Різні аксесуари, які розміщуються на велосипеді, також можуть бути вкрадені. Особливо це стосується велокомп'ютерів, ліхтарів. На дешеві предмети злодій не заглядатиметься. Сумки знімаються легко, якщо в них є цінні речі, потрібно відстібати аксесуар і брати з собою.
Встановлення GPS-трекера – чудовий спосіб відстеження великий. Спеціальний GPS-трекер коштує недешево, але якщо великий вкрадений, його можна простіше знайти. Маячок встановлюється в рульову склянку, виявити такий пристрій досить складно. Щоб перестрахуватися, потрібно записати серійний номер великий і внести його до бази даних. Це допоможе знайти великий у разі його викрадення.

Що робити, якщо велосипед уже вкрали?

В інтернеті пропонується велика кількість порад. План дій буде таким:

  • Створіть шум. Як тільки ви побачили, що байк вкрадено, треба привернути до себе перехожих, створити шум.
  • Набрати 102. Потрібно наполягати на прибуття поліції до місця події.
  • Фото. Не зайвим буде зробити фото з місця події. Місце потрібно оглянути, можливо залишилися уривки велозамки, їх теж треба сфотографувати, зняти відео.
  • Зібрати документи та їхати до поліції. Вдома потрібно знайти максимум документів на байк, включаючи особистий паспорт. В інтернеті можна знайти зразок заяви до поліції та роздрукувати її у двох примірниках. З цим набором можна вирушати до поліції, де потрібно заповнити заяву та залишити в канцелярії. Штамп підтвердить відповідальність поліції. Також треба дізнатися контактний телефон, куди звертатися для відстеження перебігу справи.

Після цих дій можна перейти до самостійного пошуку. Для цього є форуми, друзі, знайомі. Інформувати потрібно якнайбільше людей, небайдужі люди обов'язково допоможуть. Існує також спеціальний сайт, створений для боротьби з крадіжками велосипедів – http://bikehelping.org. На дошках оголошень та велофорумах регулярно треба перевіряти оголошення, можливо хтось пропонує ваш байк.
Якщо немає жодних результатів довгий час, постарайтеся відпустити цей випадок, адже головне, що ви залишилися здоровими, а велосипед завжди можна купити. Веловиробник Титанбайк пропонує широкий асортимент моделей у різній ціновій категорії.