Як правильно вибрати гірський велосипед?

Кожна людина, яка вміє їздити велосипедом, або той, хто планує навчитися, рано чи пізно стикається з вибором — на яку модель велосипеда слід звернути увагу ? Зазвичай зупиняється на гірському. Тим більше, в сучасний час все більшої популярності набуває велосипед, як найбільш екологічний транспорт, і величезна ніша належить саме гірським велосипедам.

Так все ж таки – «Як вибрати гірський велосипед?». На просторах інтернету дуже багато статей, роликів, в яких досить часто радять протилежне. Спробуємо крок за кроком розібратися в цьому нелегкому питанні.

В першу чергу необхідно розуміти, що гірський велосипед - це велосипед із міцною рамою та амортизацією переднього та у багатьох моделях та заднього колеса, яка відмінно гасить нерівності бездоріжжя. На ньому комфортно катати горами, пересіченою місцевістю, крутим спускам, затяжним підйомам (за рахунок великої кількості швидкостей) і також у міських умовах. Загалом він універсальний, але конструкція всіх моделей максимально розробляється для активного катання у гірських умовах.

Пропоную розглянути види гірських велосипедів, представлених на сучасному ринку. Їх основний поділ - за конструкцією рами - «хардтейли» та «двопідвіси». Хардейл - велосипед з амортизацією лише на передній вилці колеса. Двохпідвіс відповідно має дві системи амортизації - на передній вилці і в нього рухлива задня частина рами з окремим амортизатором. Маючи вищенаведену інформацію, можна замислитися тепер над наступним питанням - як підібрати гірський велосипед правильно.

Припустимо, Ви плануєте катати спочатку в спокійному темпі по місту і замислюєтеся про можливу початкову кар'єру велоспортсмена, зверніть увагу на «хардтейл для крос-кантрі». У таких велосипедів будуть такі параметри:

  • тільки передня вилка, що амортизує
  • рама з алюмінієвого сплаву або в топових моделях - з карбону
  • покришки з явно вираженим «агресивним» протектором
  • достатня кількість швидкостей для будь-яких дорожніх умов – від 18 до 30
  • комфортне, але вузьке спортивне сідло, яке дозволяє точно керувати велосипедом на швидкості
  • не буде крил

Якщо ви «близько підійшли» до трюкового катання, плануєте стрибати на бордюри, сходи та інші перешкоди, ваш велосипед

«Екстремальний хардтейл»:

  • посилена сталева рама або алюмінієва із спеціального дуже міцного сплаву із заниженою верхньою трубою
  • посилений жорсткий амортизатор передньої вилки
  • невеликий діаметр коліс - 24 або 26 дюймів

Якщо Ви визначилися або «почули», що найкращий гірський велосипед — двопідвіс , познайомимося з ним ближче:

«Двопідвіс», як описували раніше, це гірський велосипед із двома системами амортизації — на передньому колесі та на задньому. Така конструкція дозволяє велосипеду, за будь-яких умов, не втрачати надійне зчеплення з дорогою, проходити круті повороти на будь-якій швидкості. Колеса плавно обходитимуть усі нерівності дороги, не сходячи з траєкторії. За категоріями двопідвіси діляться від легких - початкового рівня, до міцних та надійних, що використовуються у швидкісних спусках. Окремою позицією потрібно відзначити двоподеси, цінової категорії нижче 10 000 грн - ці велосипеди є просто зовнішньою копією професійної моделі, вони дуже важкі, на місці амортизатора стоїть пружина, крім прогулянок парком жодних результатів та показників Ви від нього не отримаєте. Отже, розглянемо варіанти гірського велосипеда для даунхіла (швидкісного спуску):

  1. Двопідвіс для крос-кантрі. У такій дисципліні головне швидкість подолання маршрутом траси підйомів і спусків. Хід амортизаційної вилки в такому разі невеликий - 100-120 мм, його цілком вистачає для будь-яких дорожніх умов
  2. Двохпідвіс для трейлу. У такому разі велосипед повинен мати такі параметри, які дозволяє йому подолати серйозні перешкоди у вигляді каменів, балок, повалених дерев і виконання дропів та інших трюків. У такому випадку велосипед міцніший, трохи важчий, ширший за покришку, хід вилки 120-150 мм.
  3. Двопідвіс для фрірайду. Фрірайд - це довільне, вільне швидкісне катання складними схилами, агресивне катання горами, трюки в повітрі. До параметрів велосипеда висуваються ще більш високі вимоги, амортизатори передньої вилки та заднього колеса встановлюються лише «топових» виробників з високим рівнем контролю та якості.
  4. Двопідвіс для даунхілла - це найміцніші моделі, важкі і потужні. Їх не нічого не злякає, такий велосипед ніколи Вас не підведе на будь-якій швидкості та в будь-яких позашляхових умовах. У таких велосипедах хід вилки максимальний – 180-200 мм, що дозволяє передньому колесу завжди бути контактом з дорогою на тому маршруті, який задумав райдер – екстремал.

Можливо, після прочитання вищевикладеного, Ви вже чіткіше уявляєте, як вибрати хороший гірський велосипед правильно, виходячи з бажань та можливостей.

Давайте тепер розглянемо питання – який вибрати гірський велосипед для дорослої дитини. У чому різниця в розмірах рами, як правильно підібрати велосипед по зростанню, і багато іншого.

1. Матеріал виготовлення рами велосипеда.

Основні матеріали виготовлення - сталь, алюміній та карбон. Сталева рама має відмінний запас міцності але найважча. Алюмінієва легка, не іржавіє, але менш міцна. Карбонова - дуже легка та пружна, використовується в основному у професійному велоспорті, дорого коштує.

  1. Різниця амортизаційних виделок

Передні виделки бувають ригідні (жорсткі), пружинно-еластомерні, пружинно-масляні, повітряні.

  • ригідна (жорстка) - може використовуватися за будь-якої погоди, не вимагає обслуговування, але не згладжує нерівності покриття.
  • пружинно-еластомірні - початковий рівень, вартість невелика, легко обслуговується.
  • пружинно-олійна - середній ціновий сегмент, має гарний набір налаштувань, непогано згладжує нерівності дороги.
  • повітряна вилка - вищий ціновий діапазон, має безліч точних налаштувань, працює в будь-яких температурних умовах.
  1. Обважування велосипеда (комплектуючі трансмісії та інше)

Є три основні варіанти:

  • "NoName" - різні комплектуючі низького класу, вони дешеві, не точно працюють, швидко зношуються
  • комплектуючі японської фірми himano - початковий рівень Tourney та Altus, професійний топовий - Deore, XTR
  • комплектуючі американської фірми SRAM - початковий рівень XX1, топовий - X3
  1. Кількість швидкостей трансмісії – початковий рівень – 3x7 або 3х8 професіонали зазвичай використовують 1х12 або 2х10 (перша цифра показує кількість швидкостей на шатунах, друга – кількість швидкостей на тріскачці, касеті).
  1. Гальмівна система.

Є два основні типи — ободна та дискова. В обідній гальмування відбувається за рахунок притиску гальмівних колодок до обода колеса. Така система недорого коштує, легко ремонтується, але має менший гальмівний ефект і погано працює у вологу погоду, порівняно з дисковою. Дискова у свою чергу ділиться на механічну та гідравлічну. Механічна передає зусилля на гальмівні колодки за рахунок троса, гідравлічна за допомогою спеціальної гідролінії. Ефективність дискової гальмівної системи висока, але й вартість вища за ободну.

  1. Розмір коліс

У гірських велосипедів існують три основні стандарти діаметра коліс:

  • діаметр 26 дюймів - велосипеди з такими колесами дуже маневрені, дозволяють швидко набирати швидкість, підходять на будь-яке зростання райдера
  • діаметр 27,5 дюймів - «золота» середина, мають непогану маневреність і одночасно накатом
  • діаметр 29 дюймів - «великі колеса» для рослих велосипедистів і не тільки :) мають відмінний накат, забезпечують чудову стійкість на швидкості, але складніше розганяються і маневреність гірша.

Після наведеної загальної інформації про влаштування велосипеда, відповім на кілька найпопулярніших питань:

Як вибрати гірський велосипед для дорослого?

Для дорослого підійдуть практично всі гірські спортивні велосипеди, представлені на сучасному ринку, головне уважно розібратися у наведених вище порадах, також вони матимуть відношення також і до вибору велосипедів для дітей і підлітків. Найважливіше правильно оцінити свій фінансовий бюджет, призначення майбутнього гірського велосипеда, правильно вибрати раму велосипеда за своїм зростом.

Як вибрати гірський велосипед підлітку ?

Для підлітка оптимальним будуть велосипеди середнього цінового діапазону, тому що при активному катанні ресурсу приблизно вистачить на один-два роки, після розумної буде купівля нового велосипеда.

Як вибрати гірський велосипед дитині ?

Для дитини оптимально купувати велосипед на «виріст», вибираючи модель з максимальним розміром рами та діаметра коліс, виходячи зі зростання дитини на момент покупки велосипеда. У практиці дитина не активно використовуватиме велосипед в порівнянні з підлітком і ресурсу велосипеда, враховуючи постійне зростання дитини вистачить приблизно на 3-4 роки.

Як вибрати гірський велосипед за зростом або як вибрати гірський велосипед за розміром рами?

Наведу основні кроки:

  • виміряйте своє реальне зростання біля вертикальної стіни найбільш точно
  • якщо є розмірна сітка виробника тієї марки велосипеда, яку ви «доглянули» - врахуйте її рекомендації, якщо ні – наприкінці статті є універсальна таблиця
  • для дівчат і жінок кращі моделі із заниженою верхньою трубою рами

Таблиця загальної відповідності зростання людини та розміри рами: