Чи можу я їздити велосипедом з вагою 100, 120, 130 кг?

Практично 80% велосипедів орієнтовані на людину середньої ваги та зростання до 180 см. А що ж робити людям із зайвою вагою, як і де знайти велобайк , який здатний витримати великі навантаження від 100 кг? Відповідь читайте у нашій статті.

Особливості велопокатушок для важкоатлетів

Якщо ви важите більше ніж 100 кг, це зовсім не означає, що потрібно відмовитися від велосипеда. Просто вимоги до великого підвищуються. Також є низка обмежень, на які варто звертати увагу перед покупкою.
Ідеальний варіант для важкоатлетів - міцний і комфортний сітібайк . Якщо ваша мета не просто кататися, а й знизити вагу, тоді потрібно купувати велосипед з амортизатором, але у гарній комплектації. Він допоможе розподілити рівномірно завантаження під час їзди між руками та спиною. Спочатку можуть втомлюватися м'язи рук, але напруга на хребет, своєю чергою, зменшуватиметься. Навантаження слід давати поступово, їздити на невеликі відстані. Нерівні дороги краще проїжджати стоячи на педалях, це допоможе зменшити удари і збереже підсідельний штир. При їзді на найнижчих передачах каденс буде значно вищим, що сприятиме спалюванню калорій.
При вазі більше 120 кг не рекомендується стрибати велосипедом. Під час їзди йде сильне навантаження на хребет, спину, тому краще їздити рівними дорогами і не дуже швидко. Є чудова альтернатива – триколісні великі, щоправда, їх знайти непросто.

Апгрейд велосипеда

Потрібно грамотно поставитися до вибору спортивного інвентарю для важкоатлетів та його комплектуючих. Під впливом маси можливе зношування не тільки втулок, а й підшипників, гуми. Під час невинного з'їзду з поребрика може просто тріснути обід. Також сильно страждає рама, вона є головним вузлом мотоцикла. Сучасні технології виробництва рам дозволяють створювати різні конструкції під будь-яку вагу. Не рекомендується вибирати тонкі спортивні рами. Це має бути потужна та довговічна конструкція зі сталі або алюмінію. Також перед варто придивитися до інших комплектуючих:

  • Максимальна вага, на яку розрахований байк або іншими словами його вантажопідйомність. З цього параметра потрібно почати вибір, він допоможе виключити всі моделі, які не підходять.
  • На колеса під час їзди переноситься вся маса велосипедиста. Діаметр може бути різним, оптимальний варіант – це 28-29 дюймів. Спиці варто вибирати сталеві, діаметром не менше ніж 2 мм. Втулки слід вибирати з автомобільними підшипниками, вони витримують значні завантаження.
  • Вилка жорстка дешевше і здатна витримати велику масу. Амортизаційна вилка повинна бути хороша, краще відразу вибирати повітряно-олійну або повітряну.
  • Під час спуску та на хороших покриттях дороги велосипедист здатний розвивати швидкість до 70 км/год, тому важливо мати гарні гальма. Дискові ефективніші при гальмуванні. При цьому колодки сильно схоплюють диск, це також має свої мінуси. Байк може просто зненацька "клюнути" вперед. При м'якому гальмуванні краще буде ободне гальмо. Тому ідеальний варіант – передній V-брейк, а задній дисковий.
  • Тиск у покришках має бути ближчим до максимально допустимого.
  • Трансмісія має бути якісною, краще якщо це будуть оригінальні деталі відомих виробників.
  • Вибираючи обода, краще придивитися до посилених, пістонованих моделей.
  • Педалі - основна точка опори для ніг, звичайний пластиковий варіант точно не підійдуть.
  • Посадка керма має бути виставлена правильно. Щоб не втомлювалися та не затікали кисті долонь, потрібно обов'язково поставити ергономічні грипси.

Сідло має бути зручним. Для туристичних та міських моделей велосипедів можна підібрати варіанти з гелевим наповненням, міцним мостом та на товстих пружинах.

Який тип велосипеда людині з вагою 100, 120, 130 кг вибрати?

Найбільш відповідний тип велосипеда - це, перш за все, велосипеди міського та туристичного типу, а також гірський велобайк . Але всі моделі мають відповідати деяким додатковим умовам. Важливо визначитися із стилем їзди. Для неспішної, розміреної прогулянки містом або парком варто придивитися до комфортних міських моделей. У них велике сідло, зручна рама, передбачені додаткові аксесуари. Якщо метою покупки велосипеда є не тільки спокійна поїздка містом, то варто вибрати гірський велосипед. Його ключові відмінності: спортивна геометрія рами, наявність амортизатора, який знижує навантаження на спину, швидкісна трансмісія, об'ємні покришки з різним малюнком протектора.
Фетбайки також мають великий попит, вони відрізняються «товстими» колесами, ширина яких - 3,5-4,8 дюйма. Такі велобайки досить універсальні, вони мають високу прохідність різними поверхнями. На фетбайках можна кататися навіть у снігу взимку. Амортизуючи нерівності, широкі покришки забезпечать м'якіший хід, тому ніякі амортизатори не потрібні.
Вкладаючи у свій байк, ви робите вкладення у власне здоров'я. Їзда на велосипеді обов'язково допоможе інтенсивно скидати вагу та отримувати задоволення.